Uudised

„Me soovime, et sellest saaks Võru metodisti kirik!“ ütles abielupaar Kask superintendent Olav Pärnametsale ja äsja Ruusmäe koguduse pastoriks õnnistatud Kaupo Kandile oma poolelioleva ehituse kohta Võru elumajade rajoonis. Oli aasta 1993. Teel kinkelepingut vormistama tuli vastu suur palgiveoauto, millelt just Kaskede auto möödumise hetkel kukkus üks piirdetala. Õnneks põrkas tala vastu kõige tugevamat raami ning tänu Jumalale jäi reisiseltskond terveks ning hoone Võru linnas Uuel tänaval läks EMK omandisse.

Avamistseremoonia tõttu jäi hoone kinkijal Koit Kasel minemata Rootsi, kuhu ta pidi sõitma laevaga Estonia, mis planeeritud reisil uppus. Kiriku avamispäeval kogunes Uuele tänavale aukartustäratav hulk rahvast nii Eestist kui kaugemalt.

Esimese teenistuse rahvarohkus hääbus pühapäev-pühapäevalt. Meeskond oli väike ja kirik oli külm. Konservatiivsemad Lõuna-Eesti inimesed vaatasid noorele, pealinnast tulnud pastoripaarile vahel umbusklikult. 1995. aastal jõudis kätte ka pühapäev, kus pastoripaar oli pühapäevasel teenistusel kahekesi. Rohkem neid pühapäevi ei ole õnneks olnud.

Perekond Palode abiga algas koguduses lastetöö. Telefoni valeühenduse tulemusena liitus kirikuga tädi Salme, kes tuli appi ka kirikut kütma. Appi tulid misjonärid organisatsioonist Comission, organiseeriti inglise keele kursusi, hakati korraldama noorte suvemisjoneid, tegevust alustas Võru Ühisabi, jätkati hoone arendamisega, alustati Alfa kursustega, hakati külastama Võru haigla erihooldeteenistuste keskust ning kogudus tegi aktiivselt kuulutustööd ümberkaudsetes piirkondades.

2004. aastal otsustati koguduse hoonele teha juurdeehitus. Ettevalmistused võtsid aega ning 2007. aastal toimus pidulik labida maasse löömine, kus osales ka tolleaegne Võru linnapea Kersti Kõosaar. Hilisemas mälestuses tõdes ta, et pole enne ega pärast näinud, et keegi hakkab ehitama ilma mingi rahata ning maja valmib – see oli tema jaoks tunnistuseks Jumala olemasolust! Ehitusele seadis piiranguid majanduslangus. 2010. aastal pidi kogudus hoonest välja kolima ja vana maja suures osas lammutati. Koguduse liikmete hulgas oli kahtlusi, kas tehakse ikka õiget asja. Misjonärid ja palvesõbrad kinnitasid, et Jumal liigub edasi.

Ime läbi said tööd tehtud ja katus peale ning kui viimane mees katuselt maha tuli, hakkas lund sadama. Võru Elupuu koguduse 20. juubeliks sai kirik valmis.

Möödunud pühapäeval tähistas EMK Võru kogudus 26. aastapäeva. 2019. aasta detsembrikuises Koduteeles kirjutas Thea Kant loo VÕRU KOGUDUSE TEKKIMISEST JA KASVAMISEST. Siinkohal esitasime kokkuvõte tema artiklist. Täispikka artiklit saab lugeda siit

Võru koguduse tekkimise ja kasvamise lugu